Trött på att skrapa is? Ta bussen så slipper du!

Varför inte börja det nya året med en nya vana – genom att ta bussen! En enda kallstart av en bil kan släppa ut lika mycket miljöskadliga ämnen som den gör under nästan 50 mils körning.

När man kallstartar bilen så släpper den ut som mest ämnen som är starkt hälsovådliga. Detta gäller även moderna bilar. Dessa ämnen behöver minskas för att förbättra människors hälsa, speciellt i tätorterna. Du har säkert själv någon gång gått förbi avgasmolnet från en bil där någon skrapar rutorna och känt att det inte luktar så bra.

Ett enkelt sätt att minska utsläppen är att ta bussen så ofta du kan. För varje bilist som väljer att ta bussen så får vi mindre utsläpp och trafik på vägarna. Nästan alla våra bussar körs redan på förnyelsebara drivmedel, och senast 2021 ska den siffran vara 100%.

Vet du mer vad som ger en varm känsla i kroppen – fysisk aktivitet! Bara genom att gå eller cykla till och från busshållplatsen får du motion som gör att du minskar risken för övervikt, diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. I Sverige cyklar kollektivtrafikresenärer dubbelt så mycket, och går tre gånger så mycket som bilister. Och vem vet: en fast månadskostnad för busskortet jämfört med alla (o)väntade kostnader för bilen kanske är bra för hjärtat det också. Åtminstone värmer det våra hjärtan att se att fler och fler väljer att resa hållbart med våra bussar.

Och du: Har du inte möjlighet att åka buss så är motorvärmare ett bra sätt att minska utsläppen av skadliga ämnen.