Trafikstart för nya avtalet inom skärgårdstrafiken

Du har väl inte missat att Sörmlandstrafiken också erbjuder resor inom Nyköpings skärgård? Från och med den 1 juni börjar ett nytt trafikavtal att gälla för skärgårdstrafiken.

Från och med 1 juni träder det nya avtalet för skärgårdstrafiken i kraft. Precis som i det tidigare avtalet kommer trafiken att genomföras av M/S Thor skärgårdsturer. Du som är van resenär med skärgårdstrafiken kommer alltså att känna igen dig. Den stora skillnaden är att biljettpriset höjs något. Exempelvis kommer en enkelbiljett vuxen att kosta 64 kr från 1 juni i stället för 60 kr som i det tidigare avtalet. 

Oavsett om du är van resenär med skärgårdstrafiken eller nyfiken på att upptäcka den vidare så kommer här några frågor och svar som bra att känna till om skärgårdstrafiken i allmänhet och det nya avtalet i synnerhet.

Finns det en tidtabell för skärgårdstrafiken?
Svar: Ja, det finns en tidtabell men till skillnad från exempelvis våra bussar är denna väldigt preliminär. Du måste alltid boka din resa med skärgårdstrafiken i förväg och gör då upp med skepparen om en exakt avgångstid. Om ingen resa har förbokats avgår inga turer.

Varifrån utgår skärgårdstrafiken?
Svar: Den utgår från Källviks brygga eller Studsviks brygga. Därifrån kan skärgårdstrafiken ta dig till en rad olika platser i Nyköpings skärgård. Beroende på resenärernas önskemål kan skärgårdstrafiken ta er till Ringsö, Långö, Hartsö, Sävö, Krampö och Lacka (se exakta bryggor som angörs i kartan nedan eller i infofoldern som du kan ladda ner här).

Hur bokar jag resan?
Svar: Du ringer M/S Thor på 073-040 55 13. Resan kan bokas måndag-fredag klockan 08:00-15.30.

Vad är de största skillnaderna i detta nya trafikavtal jämfört med det gamla?Svar: Det är framförallt två skillnader som är värda att notera.

  • Det första är att taxan har höjts något. En enkelbiljett för vuxen kostar 64 kr i nya avtalet, att jämföra med 60 kr i det gamla. Ett 10-kort vuxen kostar 520 kr i nya avtalet, jämfört med 400 i det gamla. Ungdomsbiljetten (7-19 år) har höjts från 30 kr till 44 kr för enkelbiljetten och från 200 kr till 360 kr för 10-kortet.
  • Den andra skillnaden är att resorna i det nya avtalet inte går att betala med bankkort. I och med den nya avtalsstarten är Swish den enda godkända betalsättet för skärgårdstrafiken.

Varför höjs biljettpriserna?
Svar: Anledningen är att även om detta inte är en del av Sörmlandstaxan så ska priserna harmonisera med denna. Det innebär att om Sörmlandstaxans priser förändras så gör också skärgårdstrafikens priser det. Nuvarande pris för enkelbiljett vuxen (64 kr) är det samma som Sörmlandstaxans pris för bussbiljett över två zoner. Skärgårdstrafikens 10-kort ger en 20-procentig rabatt jämfört med enkelresor, vilket är precis samma rabatt som Sörmlandstaxan erbjuder vid köp av reskassa.    

Kan jag betala med reskassa eller periodbiljett som jag har på mitt gröna resekort?
Svar: Nej, skärgårdstrafiken omfattas inte av periodbiljetter eller reskassa och måste betalas separat via Swish.

Men om jag har en Movingo-biljett med giltighet i Sörmlandstrafikens lokaltrafik då?
Svar: Nej, eftersom skärgårdstrafiken inte ingår i Sörmlandstaxan utan har en egen taxa omfattas den inte av Movingo-biljettens giltighet heller.

Mer info: Ladda ner infofolder som PDF här!

Karta över bryggor: