Region Sörmland säger upp avtalen med AB Trendtaxi och Trendtaxi Sörmland

Region Sörmland bryter avtalet med AB Trendtaxi med omedelbar verkan. Anledningen är de avtalsbrott som företaget har gjort sig skyldig till och att de kört med indraget trafiktillstånd. Beslutet innefattar även dotterbolaget Trendtaxi Sörmland och inget av bolagen kommer därmed få utföra trafik i det kommande trafikavtalet för serviceresor med start 1 januari 2021.

Region Sörmland fick nyligen reda på att AB Trendtaxi bedrivit trafik inom serviceresor och färdtjänst utan giltigt trafiktillstånd. Sedan dess har regionen granskat avtalet med bolagen för att se vad detta innebär för parternas fortsatta avtalsrelation. Utredningen är nu klar och resultatet blir att Region Sörmland säger upp avtalet med omedelbar verkan. Det gäller även dotterbolaget Trendtaxi Sörmland som tillsammans med AB Trendtaxi skulle bedriva trafik i det kommande avtalet för serviceresor.
– De har brustit på väsentliga punkter i avtalet. Inte minst har de en tydlig rapporteringsskyldighet som de helt har struntat i. Utifrån detta har vi stöd för att bryta avtalet och det är också det vi har gjort nu. Vi ser ingen möjlighet att fortsätta samarbetet mot bakgrund av det som har inträffat, säger Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S).

Beslutet gäller från och med onsdagen den 9 december klockan 16.30. Region Sörmland kommer att sätta in de extra fordon som finns att tillgå, men kommer inte kunna upprätthålla full trafik nu när AB Trendtaxi förbjuds att köra i avtalet. Totalt handlar det om 70 fordon som nu inte kan användas.
– Vi gör vad vi kan för att minimera trafikpåverkan och jobbar hårt på alla fronter för att säkra så mycket trafik som det bara går. Men detta beslut innebär att det kommer bli färre fordon att tillgå under kommande veckor. Vi uppmanar våra resenärer att noga överväga sina resor samt att vara beredda på längre väntetider och begränsade möjligheter att boka resa, säger Hanna Bergström, verksamhetschef för serviceresor och servicecenter hos Region Sörmland.

Det nuvarande avtalet gäller fram till årsskiftet. Efter det börjar en ny avtalsperiod där AB Trendtaxi och dotterbolaget Trendtaxi Sörmland var tilldelade en del av trafiken. Så blir det inte nu då avtalsuppsägningen även innefattar dessa två bolag i det kommande avtalet.
– Nu jobbar vi på en långsiktig lösning för att säkra trafiken på bästa tänkbara sätt under kommande avtalsperiod. Exakt vad den lösningen blir ber vi att få återkomma om så fort det är klart, säger Hanna Bergström.

Beslutet att bryta avtalet med AB Trendtaxi innebär för dig som resenär att:

• Vi kommer att ha svårt att utföra alla våra resor, men prioriterar sjukresor i högsta möjliga mån. Du som har en resa bokad kommer att bli kontaktad om den förändras. 
• Du har även möjlighet att själv ordna din resa genom taxi eller med egen bil. Du kan begära ersättning för utlägg eller milersättning. Mer information finns på länken här!

Kvitton för utlägg sänds till:
Sjukreseenheten
Region Sörmland
611 85 Nyköping

Detta innebär också att möjligheten att boka resor inför jul kommer att försenas något. Vi återkommer så fort vi har ett datum för när julbokningarna kan öppna. 

Har du frågor kring detta så hör av dig till servicecenter på 020- 44 40 00. 

Uppdatering 14 december:
Vi har nu schemalagt ett 60-tal fordon och därmed har vi en betydligt mindre trafikpåverkan än under förra veckan. Det är fortfarande en del resor som vi inte kan genomföra och främst påverkas trafiken under resetopparna på morgonen. 

Vi fortsätter att förstärka fordonsutbudet, inte minst i form av specialfordon. Senare i veckan kommer vi också att kunna öppna för julbokningarna, men ber att få återkomma med besked om vilken dag det  blir.

Uppdatering 15 december: 
Julbokningarna kommer att öppna från och med fredag 18/12.