Nu startar nya bussavtalet i Eskilstuna

Den 13 december startar det nya trafikavtalet mellan Region Sörmland och Transdev. Trafikföretaget har fått ansvar för den allmänna kollektivtrafiken i Eskilstuna de kommande tio åren. Förutom 52 nyinköpta bussar kommer också wifi, babyskydd på landsbygdsbussarna och hjärtstartare vara standard från och med avtalsstarten.

Transdev har bedrivit trafiken i den utgående avtalet och har nu alltså fått förtroende i ytterligare tio år. För resenärerna kommer mycket att vara sig likt, men också en hel del nyheter.
– Vi uppdaterar bussflottan med 52 nya fordon. Där är 19 så kallade ledbussar som rymmer betydligt fler resenärer än våra vanliga bussar. Det kommer att innebära mer plats på bussarna för de som reser med oss, säger Joakim Karlén, verksamhetschef för den allmänna kollektivtrafiken inom Region Sörmland.

Utöver de nya fordonen, som kommer att drivas på biogas, har Region Sörmland också kravställt att hjärtstartare, wifi och babyskydd ska vara standard på samtliga bussar från och med avtalsstart.
– Det kommer göra mycket både för säkerheten och för den totala reseupplevelsen. Vi vet sedan våra tidigare kravställningar att dessa förbättringar är efterfrågade hos våra resenärer, säger Joakim Karlén.

Avtalet är också incitamentsbaserat med en rörlig bonusdel. Där får Transdev en del av sin ersättning utefter hur de lever upp till punkter som kundnöjdhet och punktlighet. I och med att avtalet är skrivet på tio år är det ett långsiktigt samarbete där Region Sörmland och Transdev har bra förutsättningar att utveckla kollektivtrafiken i kommunen över lång tid.
– Vi har varit en del av staden sedan 2002 och har alltid haft som mål att erbjuda hållbara resor i samarbete med Sörmlandstrafiken och Eskilstuna Kommun. Som en av de första städerna i Sverige introducerade Eskilstuna elbussar i stadstrafiken redan 2015. Idag finns 12 elbussar som nu får sällskap av 52 nya biogasbussar. Vi är ungefär 200 personer som arbetar med att se till att Eskilstunaborna kan resa hållbart varje dag och vi ser framemot att fortsätta utveckla trafiken, säger Bengt Karlsson, affärschef i Eskilstuna, Transdev Sverige AB. 

Fakta: Nya avtalet för busstrafiken i Eskilstuna

• Avtalsstart: 13 december 2020
• Antal fordon i trafikavtalet: 69 (varav 52 är helt nya)
• Giltighetstid för avtalet: 10 år
• Totalt värde: ca 1,6 miljarder kronor