Hjärtstartare på bussarna i Eskilstuna blir standard i nya avtalet

I december startar det nya trafikavtalet för busstrafiken i Eskilstuna kommun med Transdev som utförare. En av nyheterna är att samtliga bussar i kommunen utrustas med hjärtstartare.

– Förarna har ansvar för säkerheten ombord och detta kommer innebära en extra trygghet för resenärerna, säger Joakim Karlén som är verksamhetschef för den allmänna kollektivtrafiken inom Region Sörmland.    

Det var i maj 2019 som Region Sörmland tilldelade avtalet för att utföra den allmänna kollektivtrafiken i Eskilstuna. Det nya trafikavtalet börjar gälla den 13 december 2020 och vinnande företag blev Transdev som också bedrivit samma uppdrag i nuvarande avtal. En av nyheterna när det nya avtalet träder i kraft gäller säkerheten ombord. I kravställningen från Region Sörmland ingår nämligen att samtliga bussar i det nya avtalet ska vara utrustade med hjärtstartare. Sedan tidigare ställs krav på att alla förare ska ha genomgått en hjärt- och lungräddningsutbildning.
– I rollen som förare ligger så mycket mer än att bara köra bussen från punkt A till punkt B. Det handlar om att finnas där för resenärerna och ansvara för att hela reseupplevelsen blir den bästa tänkbara. I och med kravet på hjärtstartare får förarna utmärkta verktyg för att kunna hjälpa till om det skulle behövas. I förlängningen kan det vara skillnaden mellan liv och död, säger Bengt Karlsson som är affärschef på Transdev.

För närvarande råder som bekant mycket speciella förhållanden på bussarna i och med att framdörrarna är stängda och förarna sitter isolerade från resenärerna. I linje med Folkhälsomyndighetens direktiv har Region Sörmland också gått ut och uppmanat resenärer att om möjligt välja bort kollektivtrafiken för att undvika trängsel. Men detta är en långsiktig kravställning då avtalet gäller till och med 2030.
– Det senaste halvåret har varit krävande för alla. Inte minst i den här branschen då både resenärer och förare har fått anpassa sig till helt nya förutsättningar. Men med det här avtalet blickar vi framåt och där ser vi att föraren har en stor betydelse när det kommer till att så småningom börja vinna tillbaka resenärerna till våra bussar igen, säger Joakim Karlén. 

Sedan tidigare är hjärtstartare kravställt som standard i avtalen för Nyköping-Oxelösund-Gnesta-Trosa samt för Katrineholm-Vingåker-Flen med Nobina som operatör.  

Fakta: Nya avtalet för busstrafiken i Eskilstuna

• Avtalsstart: 13 december 2020
• Antal fordon i trafikavtalet: 69 (varav 52 är helt nya)
• Giltighetstid för avtalet: 10 år
• Totalt värde: ca 1,6 miljarder kronor

Fakta: Transdev Sverige AB

• Transdev Sverige AB ingår i koncernen Transdev Group med persontrafik i 20 länder.
• I Sverige är Transdev en av de största operatörerna inom persontrafik och bedriver verksamheter inom buss, tåg, taxi, spårvagn och fartyg.
• Transdev har ca 5 500 medarbetare och omsätter närmare tre miljarder per år.