Kollektivtrafik jämfört med bilpendling: Vi jämför kostnaderna

Som bilägare är det svårt att få en överblick över alla kostnader. Därför har vi räknat på ett exempel som jämför vad det kostar att jobbpendla med bil eller kollektivtrafik i ett vanligt pendlingsstråk: Eskilstuna–Strängnäs.

Du som har månadskort för kollektivtrafik vet exakt hur mycket du betalar för ditt resande varje månad. Men äger du en bil kan det vara svårt att få en överblick över alla kostnader, som är så mycket mer än bara bränslekostnaden. Därför har vi räknat på ett exempel från ett vanligt pendlingsstråk och jämfört kostnaderna för att pendla till jobbet med bil jämfört med kollektivtrafik. Ett exempel som vi vill ska vara så verklighetstroget som möjligt, men självklart kan siffrorna för dig skilja sig en del beroende på om du har en dyrare eller billigare bil än i exemplet, billigare försäkring, eller din bil drar mer bränsle etc. Därför länkar vi till en del källor där du själv kan räkna ut hur mycket just ditt bilägande kostar. 

Men förutom det rent ekonomiska finns det en rad fördelar att låta bilen stå när det går. Reser du kollektivt kan du jobba, studera eller vila under resan. Kollektivtrafik är ett effektivt sätt att få mindre trängsel på vägarna, det är säkrare än att resa i en egen privatbil, det är bättre för klimatet och inte minst: Kollektivtrafikresenärer går eller cyklar generellt cirka 3–4 gånger mer än bilister, vilket ger dig själv en bättre hälsa.

Så här har vi räknat

Du bor i Strängnäs och jobbar i Eskilstuna. Du jobbar heltid under kontorstid, kör ensam i bilen tur och retur fem dagar i veckan, en sträcka om 66 km. 2019 har man 225 arbetsdagar om man har kontorstider, cirka 19 dagar per månad. Vi tänker att du har 25 semesterdagar om året. Då är kostnaden för att äga och köra bil cirka 3607 kr per månad. Vi har räknat på en bensinbil som kostar ungefär 150 000 kronor i inköpspris och drar 5,1 liter/100 km. I vår beräkning har vi tagit med kostnader för inköp, bränsle, skatt, försäkring och service, samt värdeminskning

Driftkostnader: 1382 kr/månad

  • Bränsle: 965 kr – daglig pendlingssträcka 66 km, bränsleförbrukning 5,1 l/100 km, bensinpris 15,09 kr/l (källa: Bensinpriser (priset från 2019-02-19 i Eskilstuna).
  • Service: 417 kr/månad – servicekostnad ca 1,67 kr/mil samt årliga kostnader för däck och däckbyte ca 2 500 kr (källor: Expressen, Dackonline).

Fasta kostnader: 2225 kr/månad

  • Fordonsskatt & besiktning: 400 kr/år och årlig besiktning 495 kr. Uppskattat koldioxidutsläpp 113 g/km vid blandad körning vilket ger en skatt om 404 kr/år, (källor: Transportstyrelsen, Privataaffärer, Bilprovningen). Utslaget på månad blir det 75 kr/mån.
  • Bilförsäkring: 400 kr/mån (källa: Compricer).
  • Finansiering: 500 kr/mån med en ränta på 4 % av inköpspriset 150 000 kr.
  • Minskat värde: 1250 kr/mån. Årlig värdeminskning 10 % av inköpspriset 150 000 kr (källor: Egen beräkning på Bilsvar, Teknikens Värld)

Övrigt

  • Utsläpp: 113 gram/km vid 0,51 l milen. 1,7 ton/år (källa: Utsläppsrätt)

Så mycket kostar det totalt

  • Totalkostnad för att pendla med bil Eskilstuna–Strängnäs enligt exemplet: 3607 kr/månad = 29 kr milen.
  • Kollektivtrafik: Månadskort för buss och tåg i hela Sörmland: 860 kr för vuxen.

Så har du en bil som är helt betald, aldrig går sönder och drar lite så blir det rent ekonomiskt billigare att ta bilen. I annat fall: välkommen att prova kollektivtrafik med tåg och buss.

Mer information om våra biljetter och priser