Bussåkning för nybörjare – snabbguide för dig som vill börja åka kollektivt

Kanske har du börjat arbetspendla efter en lång tids hemarbete? Eller kanske är du en bilist som vill byta bilen mot ett hållbarare och mer ekonomisk alternativ. Oavsett vem du är så får du här en guide med tips och trix som är bra att tänka på när man åker buss.

Genom att välja bussen före bilen gör du inte bara en viktig insats för klimatet (våra bussar drivs till hundra procent av förnybara drivmedel). Det är också ekonomiskt och vi har flera olika biljettyper att välja på beroende på beroende på hur ofta och vilka sträckor du behöver resa. Men vi tar det från början. Här kommer genom några grundläggande frågor och svar guida dig som är ovan resenär till att snabbt kunna ta första steget till att börja resa.

Så köper du din biljett:

Du kan köpa biljett på flera olika sätt: 
Appen: Ladda ner Sörmlandstrafikens app på din smarta telefon och följ anvisningarna för köp biljett. Du kan betala direkt via Swish eller kontokort, alternativt betala senare med faktura via Klarna. Biljetten scannar du sedan i läsaren ombord på bussen.  

Mina Sidor: Du som redan har ett grönt resekort kan fylla på med reskassa eller periodbiljett själv genom att registrera kortet på Mina Sidor. Genom att registrera kortet får du också tappa bort-garanti.

Ombord på bussen: Visst går det också alldeles utmärkt att betala din biljett med kontokort direkt ombord på bussen. Kliv bara på och köp biljett av föraren (kontant betalning ej möjlig). Tänk dock på att köp av enkelbiljett ombord på bussen är 20 procent dyrare än om du köper via appen.

Ombud: Besök något av våra ombud och ladda på reskassa eller periodbiljett på ett grönt resekort som du sedan scannar i läsaren ombord på bussen. Förteckning över våra ombud hittar du under fliken ”Försäljningsombud” här!

Detta gäller när du klivit på bussen:

Väl ombord gäller att ha din biljett tillgänglig, oavsett om den är digital eller en pappersbiljett som du fått av föraren. Vid kontroll från någon av våra kontrollanter måste du visa upp giltig biljett för att inte riskera tilläggsavgift.

Vett och etikett: Visa respekt och hänsyn mot dina medresenärer. Fyll på bakåt i bussen för att underlätta på och avstigning. Ha inga fötter på sätet och förvara tunga väskor i gången.

Andra tips och trix:

- Gör dig väl synlig för bussföraren bussen kommer till hållplatsen. Signalera att du ska med bussen så att föraren inte behöver tveka.
- När du börjat resa mer frekvent – hitta rätt periodbiljett: För dig som reser ofta är ett månadskort allra billigast. För 610 kr reser du obegränsat i 30 dagar inom en zon. Det finns också rabatter för dig som studerar eller bara reser i lågtrafik. Mer info om våra biljetter hittar du här!
- I appen kan du enkelt planera din resa för att hitta bästa resväg och dessutom se var din buss befinner sig i realtid. 
- Vår kundservice är redo att besvara alla frågor som du kan tänkas ha. Ring oss på 0771-22 40 00 så hjälper vi dig!

En busshållplats med tidtabell och en buss som åker iväg i bakgrunden.