Nytt biljettsystem

Följ Sörmlandstrafikens resa mot ett smart och enkelt biljett- och betalsystem
Nya möjligheter att resa Här finns information på flera olika språk samt berättande filmer.
Svenska

NYTT RESEKORT
– NYA MÖJLIGHETER ATT RESA

Den 1 oktober 2016 inför vi ett nytt biljett- och betalsystem.Systemet ger en rad smarta förbättringar för dig som resenär. Samtidigt innebär det en del förändringar som handlar om hur du reser, hur du köper biljett och hur mycket du betalar för din resa. Läs mer här.

Här kan du se filmen!

Nytt resekort

Suomi

UUSI MATKAKORTTI

– UUSIA MATKUSTUSVAIHTOEHTOJA

Lokakuuta 2016 Sörmlandstrafiken ottaa käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän.
Järjestelmässä on monia fiksuja parannuksia matkustajille. Myös matkustustapaan,
lipun ostamiseen ja matkalipun hintaan tulee useita muutoksia.

Lue lisää täältä.


Katso elokuva täällä.

 

Engelska

NEW TRAVEL CARD
– NEW OPPORTUNITIES TO TRAVEL

On 1 October 2016, Sörmlandstrafiken is introducing a new ticket and payment system. The system means several smart new improvements for our passengers. It also means a few changes in how you travel, how you buy tickets, and how much you pay for your journey. Read more.


Watch movie here!

New travel card

Arabic

بطاقة سفر جديدة
– فرص جديدة للسفر

في الأول من أكتوبر من عام 2016 ، ستقدم Sörmlandstrafiken نظامًا جديدًا لحجز التذاكر والدفع.
ويتضمن النظام العديد من التحسينات الجديدة الذكية للركاب. كما يتضمن عدة تغييرات في طريقة السفر،
وطريقة شراء التذاكر وثمن الرحلة.

 مشاهدة الفيلم هنا!

 بطاقة سفر جديدة

Dari

کارت های سفری جدید
– فرصت های جدید برای سفر


در 1 آکتوبر 2016 ، پیش از ترافیک Sörmlandstrafiken یک سیستم تکت دهی و پرداخت جدید.
این سیستم یک تعداد بهبودهای هوشمند را برای شما که سفر میکنید تهیه میکند. در عین زمان، به این معنی است که بعض تغییرات در مورد اینکه چگونه سفر
میکنید و چگونه و با چه اندازه هزینه شما میتوانید تکت خریداری کنید.

سازمان دیده بان فیلم اینجا.

Nytt resekort

Tigrinya

ሓድሽ ናይ ጉዕዞ ካርድ
– ሓደሽቲ ናይ ጉዕዞ ዕድላት


ጥቅምት 1, 2016, Sörmlandstrafiken ሓድሽ ናይ ትኬት ምዕዳግን ክፍሊት መንገድን የላሊ አሎ እዚ መንገዲ እዚ ንተጓዓዝትና ሓደሽቲ ምዐቡል ምምሕያሻት ማለት እዩ። ከምኡ ውን ናይ ጉዕዞ መንገዶም፣ ትኬት ዝዕድጉሉ መንገዲን ንጉዕዞኦም ክንደይ ከም ዝኸፍሉን ንእሽተይ ለውጢ ክህልዎ እዩ ማለት እዩ።

nytt kort - TIGRINYASorani

کارتی گەشتی نوێ
- هەلی نوێ بۆ گەشتکردن

لە 1 تشرینی یەکەمی Sörmlandstrafiken 2016 سیستمێکی بلیت و پارەدانی نوێ دێنێتە کایەوە.
سیستمەکە بە واتای چەندین چاکسازی هۆشمەندانەی نوێیە بۆ سەرنشینەکانمان. هەروەها بریتیە لە
چەند گۆڕانکاریەک لە چۆنێتی سەفەرکردنی تۆ، چۆنێتی کڕینی بلیتەکان لەلایەن تۆوە، و دەبێت چەند پارە بدەیت بۆ گەشتەکەت.

 

کارتی گەشتی نوێ - هەلی نوێ بۆ گەشتکردن

 

 

Somali

KAAR SOCDAAL OO CUSUB -
FURSADO CUSUB OO SOCDAAL

1 October 2016, Sörmlandstrafiken waxay bilaabaysaa nidaam cusub oo tiket iyo lacag bixin. Nidaamka macnihiisu waa dhowr sare u qaadis oo casri ah ee loogu talo galay rakaabkeena.Waxay sidoo kale macnaynaysaa isbadalo cusub ee qaabka aad u safarto, sida tiketyada u gadato, iyo inta qarash aad ku bixiso safarkaaga.

Daawo filimka halkan.

Nytt resekort - Somali
Bytesguide för dagens resekort Här ser du vad som gäller för dig som har ett resekort idag och hur det växlas över till det nya biljett- och betalsystemet.
Månadskort (Pendlarkort/Stadskort/Sörmlandskort/Skolungdomskort)

Du laddar det som vanligt under september månad. Efter 1 oktober reser du med ditt gamla kort tillsammans med kvitto. Se alltså till att du sparar kvittot när du laddar på ditt månadskort i september. Du som har ett månadskort har också rätt att erhålla ett nytt resekort utan kostnad vid någon av våra kortbytardagar.

Om ditt månadskort går ut i slutet av september kan det, om du är student och/eller om du reser med Pendlarkortet eller Sörmlandskortet, vara värt att vänta tills den nya taxan börjar gälla 1 oktober och istället betala för enkelresa eller resa med rabattkort fram till dess. Från den 1 oktober är det inte längre möjligt att ladda på de gamla korten och från den 1 november går det heller inte att resa med de gamla korten. 

Skolkort (Grundskolekort/Gymnasiekort/Elevkort/Halvdagskort)

Vid terminsstarten får du det nya resekortet av din skola eller kommun. Om du inte fått det redan innan du reser till skolan första dagen är det ok att resa ändå. Du säger bara till föraren att du ska till skolan och inte har fått ditt kort ännu.

Så fort du fått kortet ska du visa upp det för föraren. Observera att om du ska åka tåg måste du ha resekortet med ett klistermärke som visar att kortet är ett skolkort. Du kan alltså inte resa med tåg innan du fått kortet av skolan. 

Rabattkort

Från den 16 september kan du flytta det belopp du har kvar på kortet/korten till det nya resekortet som reskassa. Byter du innan den 1 oktober får du det nya resekortet utan kostnad (ordinarie pris 20 kr).

Besök oss på vår kortbytarturné eller hämta ett kortbytarkuvert hos ett av våra ombud. Du kommer inte att kunna resa med det gamla rabattkortet från den 1 oktober. 

Shoppingkort

Biljetten försvinner från den 1 oktober. Från den 16 september kan du flytta över det belopp du har kvar till det nya resekortet som reskassa. För varje resa du har kvar ersätter vi med ett belopp som motsvarar lika många resor inom en zon (24 kr).

För att kompensera att övergångsregeln på 3 timmar försvinner får du för varje resa du har kvar dessutom i extra reskassa som motsvarar en halv extra resa. Har du fem resor kvar får du alltså 180 kr som reskassa (24 kr x 7,5). Byter du innan den 1 oktober får du det nya resekortet utan kostnad (ordinarie pris 20 kr).

Besök oss på vår kortbytarturné eller hämta ett kortbytarkuvert hos ett av våra ombud. Du kommer inte att kunna resa med det gamla Shoppingkortet från den 1 oktober. 

Enkelresekort

Biljetten försvinner från den 1 oktober. Från den 16 september kan du flytta över det belopp du har kvar till det nya resekortet som reskassa. Byter du innan den 1 oktober får du det nya resekortet utan kostnad (ordinarie pris 20 kr).

Besök oss på vår kortbytarturné eller hämta ett kortbytarkuvert hos ett av våra ombud.Du kommer inte att kunna resa med det gamla enkelresekortet från den 1 oktober.

FAQ Frågor och svar om det nya biljett- och betalsystemet.
Byte av resekort och övergångsperioden

Om jag reser från Katrineholm till Nyköping, räknas detta då som tvåzoners eller trezoners resa? Katrineholms kommun har ju en gräns mot Nyköpings kommun, men busslinjen går en liten sträcka i Flens kommun.

Det räknas som två zoner, även om del av resan sker via Flens kommun. På samma sätt går det att resa exempelvis Eskilstuna-Katrineholm/Vingåker via Flen och det räknas ändå som två zoner. Det som avgör är om zonerna gränsar till varandra. 


Hur länge kan jag resa på mitt gamla resekort?

Periodkortet använder du perioden ut, (som längst till och med den 30 oktober) och det ska visas upp tillsammans med inköpskvittot. Detta för att det ska vara möjligt att kontrollera hur länge periodkortet gäller.

Rabattkort och enkelresekort är inte giltiga efter den 30 september, utan behöver bytas ut mot ett nytt resekort. Under kortbytardagarna kan du byta in ett resekort utan kostnad. Därefter kostar det nya kortet 20 kr.

Kan jag flytta över produkterna från mitt gamla resekort till det nya resekortet?
Ja, om du har ett rabattkort eller enkelresekort kommer du att kunna föra över värdet du har kvar på rabattkortet till en reskassa på det nya resekortet. Vi byter ut det gamla resekortet mot ett nytt resekort.

Om du har ett periodkort (Pendlarkort, Sörmlandskort, Stadskort eller Skolungdomskort), kan du hämta ut ett nytt resekort mot uppvisande av detta, men du fortsätter att resa på ditt gamla kort (tillsammans med kvitto) fram till periodens slut – som längst till den 30 oktober 2016.

Vad kostar det nya resekortet?
Resekortet kostar 20 kr. Men om du byter in ett giltigt resekort under kortbytarperioden den 16-30 september får du det nya resekortet utan kostnad.

Hur reser jag med det nya resekortet om bussen inte har de nya valideringsmaskinerna?
De nya resekorten gäller från och med den 1 oktober (gamla periodkort får användas perioden ut och visas upp tillsammans med kvitto). Finns det ingen biljettmaskin på bussen visar du istället upp ditt resekort för föraren. Finns det en biljettmaskin ska ditt resekort valideras.

När börjar de nya resekorten att gälla?
Resekorten börjar gälla fullt ut den 1 oktober 2016, men om du under kortbytardagarna har bytt dina gamla resekort mot ett nytt resekort; så gäller det även under perioden 16-31/9. Se kompletterande svar under nästa fråga.

Om jag byter mitt gamla resekort mot ett nytt under kortbytardagarna, får jag resa på det innan den 1 oktober?
Ja. Kortet valideras när det finns en valideringsmaskin, annars visas det upp för föraren. Byte av teknik och nya biljettmaskiner kommer att pågå under september och oktober.

Elver som åker med både buss-och tågförbindelse, ska de som andra elever bara visa upp sitt nya resekort under perioden fram till 1 okt även på tåget?
Ja, samt att elevens namnteckning ska finnas på baksidan av det nya resekortet.

Finns alla gamla biljettyper kvar den 1 oktober?
Nej, det blir många nyheter i och med den nya "Sörmlandstaxan"; Pendlarkortet ersätts med ett 30-dagars kort som antingen är giltigt i en zon eller i hela länet. Kortet kan användas obegränsat på buss och tåg inom respektive zon/länet.

Rabattkortet ersätts med en reskassa. Skillnaden mot rabattkortet blir att du inte får ett mervärde när du laddar kortet utan du betalar istället ett lägre pris för din resa.

Enkelresa stad – enkelresekortet tas bort. När du betalar för en enkelresa får du en pappersbiljett eller en elektronisk biljett på ditt resekort (om du betalar med reskassa).

Shoppingkortet – tas bort. Istället erbjuds du en 24-timmarsbiljett som gäller för obegränsat resande i en zon eller i länet. Vi inför också ett månadskort som endast gäller under lågtrafiktid (kl 9-14 samt efter kl 18 på vardagar samt under hela helgen).

Sommarlovskortet – inför sommaren 2017 kommer du att kunna ladda ner Sommarlovskortet till ditt kort via Mina sidor eller hos kundcenter och ombud.

Gymnasiekort/Grundskolekort – ersätts av ett nytt skolkort som är giltigt i en zon eller i hela länet och gäller för 3 resor per dag helgfri måndag-fredag – ej nattbussar eller jul- och sommarlov, men övriga lov.

Elevkort, Eskilstuna kommun – oförändrat, d v s; 4 resor per dag hela veckan, året om, utom sommarlov.

Var kan jag byta in mitt gamla resekort mot ett nytt?
Inbyte av gamla resekort kan göras på Station360 på centralstationen i Eskilstuna eller vid någon av våra tillfälliga kortbytar-ställen runt om i länet. På webben finns från och med den 1 augusti en förteckning över platser och tider för vår kortbytar-turné som pågår den 16-30 september.

Jag har ett giltigt gammalt resekort men har missat att byta in det innan 1 oktober. Hur gör jag?
Det är okej att resa den dagen. Föraren kommer att markera kortet med ett kryss och märka det som giltigt i ytterligare en dag. Det gör vi för att du ska hinna byta ditt gamla kort mot ett nytt. Om du försöker resa på ett kryssat kort med ett datum som gått ut kommer du att nekas resa. (Här återkommer vi med information om sista giltighetsdag med gamla resekort.)

Var finns det kortbytarkuvert?
Kortbytarkuvert finns på Station360 i Eskilstuna, under kortbytardagarna, hos ombud och ombord på många av våra bussar. I kuvertet finns instruktioner och en blankett som du fyller i och skickar in till oss tillsammans med ditt gamla kort. Portot är redan betalt om du använder de speciella kuverten som du får av oss.

Speciella regler för periodkort
Har du ett periodkort med giltighetstid efter den 1 oktober 2016 ska det visas upp tillsammans med kvitto vid ombordstigning. Om du tappar bort ditt kvitto kan du hämta ett nytt på Sörmlandstrafikens kontor på Station360 vid Centralstationen i Eskilstuna.

Nya systemet och nya resekortet

Gäller ett 30-dagars kort i 30 dagar, eller gäller det en kalendermånad?
30 dagar.

Jag har flera produkter på mitt nya resekort. Känner systemet av vilken produkt som ska användas?
Finns ett periodkort eller skolkort på kortet så väljs det alltid i första hand. I andra hand väljs reskassa. Om du har ställt in en favoritresa på mina sidor är det priset för denna som dras från din reskassa. Om du inte ställt in en favoritresa dras automatiskt en enkelresa för en zon/vuxen. Om något avviker från det normala säger du till föraren för att få rätt produkt.

Hur stor reskassa kan jag ladda på mitt kort?
Reskassan laddas med jämna hundralappar - minst 100 kr och max 2 000 kr.

Mitt kort är trasigt. Hur gör jag då?
Är kortet trasigt så byter vi ut det mot ett nytt utan kostnad. Har du tappat bort ditt kort behöver du betala 20 kr för ett nytt kort.

Vad händer om jag tappar bort mitt kort?
Om du registrerat kortet på Mina sidor har du Tappa bort-garanti. Då behöver du skaffa dig ett nytt resekort och kontakta kundjtänst så hjälper vi dig att föra över dina biljetter till det nya kortet. 

Kan jag köpa biljett ombord på bussen?
Ja, de flesta biljetter kommer du precis som idag kunna köpa ombord på bussen med betalkort. Köper du enkelbiljett är det ett högre pris vid köp ombord på bussen. Om du vill resa till lägre pris kan du istället ladda på pengar på din reskassa vilket du också kan göra på bussen.

Måste man ha ett resekort?
Nej, vissa av våra biljettyper skrivs ut på papper eller laddas ned till din smartphone via Sörmlandstrafikens app. Vill du ha ett periodkort eller reskassa måste du dock använda ett resekort.

Ska alla biljetter valideras i de nya maskinerna?
Biljetter på papper och resekort ska valideras. Mobilbiljett kommer till en början att valideras visuellt för föraren precis som idag. Inom kort kommer dock även mobilbiljetter att kunna valideras. Har du köpt en enkelbiljett som pappersbiljett finns det en streckkod på biljetten som du validerar om du gör en övergångsresa.

Går det att annullera ett köp i bussen?
Aktiverade månadskort kan inte annulleras på bussen, däremot går det att annullera en enkelbiljett – inom en viss tid. Det rör sig om några minuter – men vi återkommer med ett mer exakt svar.

Kan jag resa med tåg på mitt resekort?
30 dagarskort zon eller län gäller mellan de stationer som finns inom området där biljetten gäller. Undantaget är Södertälje, dit gäller det endast på buss.

Nytt biljett- och betalsystem Här kommer du att kunna följa arbetet med Sörmlandstrafikens nya biljett- och betalsystem.
Zonsystem - så funkar det!

Den första oktober sjösätter vi det nya biljettsystemet. Grunden för biljettsystemet är zoner. Och dessa bestämmer hur långt du kan resa på din biljett och vad den ska kosta.

Zonerna bestämmer vad resan ska kosta. Idag har Sörmlandstrafiken ett system med många zoner, ungefär 250 stycken. Fördelen med ett sådant system är att det blir relativt rättvist där priset kopplas till avståndet för resan. Nackdelen är att man blir begränsad till en viss sträcka om man inte väljer att köpa Sörmlandskortet som täcker resor för hela länet. 

250 zoner blir 8

Varje kommun i Sörmland blir därmed en zon med undantag av Vingåker som slås samman med Katrineholm och Oxelösund som slås samman med Nyköping. I Södertäljes zon kommer åtminstone från början endast bussar från Sörmlandstrafikens att ingå.

Hur funkar biljetten?

En resa i respektive zon kommer kosta lika mycket oavsett var resan går i zonen. En biljett för en zon kommer kunna användas på vilken sträcka som helst inom zonen. För våra befintliga resenärer innebär de nya zonerna att det blir några kronor dyrare för de som reser korta resor idag, i första hand i våra stadstrafikområden, medan de som reser lite längre kommer få lägre priser.

Vill du resa obegränsat utan att tänka på vare sig zoner eller hur mycket det kostar ska du såklart köpa Sörmlandskortet.

Zonkarta 

 

 

Du som har autogiro - läs här

Själva autogirotjänsten upphör i och med den nya taxan och det nya betalsystemet. I och med ny taxa upphör också erbjudandet om avgiftsfria månader. Du får istället ett nytt, smart resekort som du från 1 oktober själv kan ladda med flera olika produkter via www.sormlandstrafiken.se och den nya modulen Mina sidor.

Inom inte en allt för lång framtid kommer vi dessutom att via Mina sidor kunna erbjuda en automatisk påfyllnadsfunktion - refill - som i princip motsvarar dagens autogiro och som du hanterar själv.

Sörmlandstaxan

Sörmlandstaxan innehåller färre zoner och biljettyper än nuvarande och är utformat i likhet med exempelvis Stockholm och Upplands taxesystem. De nya zonerna speglar hur människor i Sörmland reser. I indelningen finns två sammanslagningar; Katrineholm och Vingåker samt Nyköping och Oxelösund, i övrigt är en zon detsamma som respektive kommun.

Överlag innebär förslaget en prissänkning. De resenärsgrupper som kommunerna och landstinget i Sörmland valt att satsa mest på är pendlare och landsbygdsresenärer. Ett månadskort som gäller för resor i hela Sörmland föreslås följa priset för ett månadskort i Stockholms län, det vill säga just nu 790 kronor. Idag kostar ett kort giltigt i hela länet 1 300 kr. För ungdomar och studenter föreslås priset för länskortet bli 520 kr att jämföra med dagens pris på 650 kr för ungdomar upp till 20 år. Ett 30-dagars kort gällande en zon kommer att kosta 560 kronor för vuxen och 370 för ungdomar och studenter.

läs mer om Sörmlandstaxan i pressmeddelandet här.

 

 Priserna nedan börjar att gälla från och med 1 oktober. 

 

Lågtrafikbiljetten är giltig måndag – fredag kl 9– 14, kl 18 – 24. Samt lördag och söndag. Den är giltig i 30 dagar från inköpsdatum och kostar 180 kr per zon som den är giltig i.

 

Ungdom - upp till 20 år. Student under 26 år med giltigt studentleg. Giltiga studentleg är Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet.  

Fria bussresor för 65+ i Eskilstuna

I samband med att Sörmlandstrafiken inför ett nytt biljettsystem så inför Eskilstuna kommun också fria bussresor för de som är över 65 år. Följande gäller för kortet med fria resor för 65+.

 • Du kan resa med kortet från och med 1 oktober 2016.
 • Administrationsavgiften är på 100 kr per år för kortet.
 • Kortet skaffar du i Sörmlandstrafikens resebutik Station360 på Centralstationen i Eskilstuna.
 • Kortet gäller på Sörmlandstrafiken i Eskilstuna kommun.
 • Kortet gäller i Eskilstuna kommun måndag till fredag kl 09.00-14.00 (undantaget tåg mellan Kvicksund och Eskilstuna). Om bussen är sen så fungerar ändå kortet för den avgång som är lagt mellan kl 09-14.
 • Du kan ladda på pengar och andra "kortprodukter" på ditt kort. Exempelvis kan kortet kompletteras med valfri summa pengar för att enkelt möjligöra resor på andra tider. Kortet kan även kompletteras med andra ”kortprodukter” exempelvis ett lågtrafikkort för 180 kr per månad som då gäller på kvällar och helger.
 • Kortet gäller för dig som är över 65 år.
 • Såklart kan du ladda på Reskassa om du ska göra resor utanför de tider som kortet gäller för.
Resekort för skolelever I höst inför vi nya, smarta resekort! Läs mer om det nya kortet här.
Nya resekort för skolelever i höst

Vecka 33 är det dags för många att börja skolan igen. För dig som reser med buss till skolan och får ett skolkort att resa med, är det en del ändringar i höst. Bland annat ersätts de gamla grundskole, gymnasie- och elevkorten av ett nytt, smart, resekort.  

Resekortet får du av din skola eller kommun. Om du inte fått det redan innan du reser till skolan första dagen är det ok att resa ändå. Du säger bara till föraren att du ska till skolan och inte har fått ditt kort ännu. Så fort du fått kortet ska du visa upp det för föraren. Observera att om du ska åka tåg måste du ha resekortet med ett klistermärke som visar att kortet är ett skolkort. Du kan alltså inte resa med tåg innan du fått kortet av skolan.

Du kan endast nyttja ditt skolkort måndag-fredag. Du kan alltså inte använda det gröna kortet för resor under helger. Undantaget är om du bor i Eskilstuna kommun och har elevkort.

Skolkortet är giltigt för tre resor per dag. Med resa menas en påstigning inklusive övergångstid för byte på 1 till 2 timmar. I Eskilstuna gäller elevkortet för fyra resor per dag. Rent praktiskt kommer detta inte att börja gälla förrän i oktober då bussarna är utrustade med de nya biljettmaskinerna. Då kan du också börja ladda och resa med andra biljettprodukter på ditt gröna resekort. 

Övriga Sörmland

I höst inför vi nya, smarta skolkort!

Under hösten 2016 inför Sörmlandstrafiken ett nytt biljettsystem för att förenkla och modernisera resandet i Sörmland! För dig som reser med skolkort (för gymnasiet eller grundskolan) innebär det en del förändringar. Bland annat byts ditt gamla kort ut mot ett nytt, smart kort som du kan använda för alla dina resor.

Nytt kort inför skolstarten

Ditt nya resekort får du i samband med skolstarten och du som är berättigad till skolkortet blir därmed bland de första som får testa vårt nya system. Övriga resenärer kan börja använda sina nya kort den 1 oktober.

 • Skriv din namnteckning på kortets baksida
 • Visa kortet för föraren vid ombordstigning
 • När de nya kortläsarna installeras ombord, ska du istället ”blippa” ditt kort

Giltighet

Ditt skolkort är giltigt i en zon, eller i hela länet. De nya zonerna är indelade efter länets kommuner, förutom i Oxelösund/Nyköping samt Katrineholm/Vingåker som utgör varsin egen zon.

 • Skolkortet är giltigt för tre resor* per dag (måndag – fredag) under terminstid

Smart kort - hur då?

De nya skolkorten är laddade på samma kort som dina övriga resor. Det innebär att du bara behöver ett kort för alla dina resor. Under hösten kommer vi att öppna ”Mina sidor” på webben. Där kan du ladda kortet med nya produkter och även spärra det, ifall du skulle tappa bort det.

 • Registrera ditt kort på ”Mina sidor” för smart hantering och översikt
 • Ladda ditt kort med reskassa för resor under helger eller på jul- och sommarlov
 • Ladda på ett sommarlovskort
 • Ladda resor i SL:s automater om du besöker Stockholm
 • Du som reser mycket på fritiden kan även ladda på en 30 dagars lågtrafikbiljett*

Eftersom dina skolresor är laddade på samma kort som dina övriga resor kan du fortsätta att använda kortet även när du har slutat skolan. Du väljer själv vilka produkter du laddar det med.

Borttappat kort

Om du tappar bort ditt skolkort ska du vända dig till din kontaktperson för skolkort. En avgift kan tas ut av din kommun eller skola för att utfärda ett nytt skolkort. Har du laddat reskassa eller andra produkter på kortet ska du även vända dig till Sörmlandstrafiken.

 

 


* Med resa menas en påstigning följt av en övergångstid för byten. Normalt 60 minuter för skolkort 1 zon och 120 minuter för skolkort län.

* Lågtrafikbiljetten är giltig måndag – fredag kl 9 – 14, efter kl 18 och på helger. Den är giltig i 30 dagar från inköpsdatum och kommer preliminärt kosta 180 kr per zon som den är giltig i.

Eskilstuna

Under hösten 2016 inför Sörmlandstrafiken ett nytt biljettsystem för att förenkla och modernisera resandet i Sörmland! För dig som reser med elevkortet innebär det att ditt gamla kort byts ut mot ett nytt, smart kort som du kan använda för alla dina resor.

Nytt kort inför skolstarten

Ditt nya kort får du i samband med skolstarten och du som reser med elevkortet blir därmed bland de första som får testa vårt nya system. Övriga resenärer kan börja använda sina nya kort den 1 oktober.

 • Skriv din namnteckning på kortets baksida.
 • Visa kortet för föraren vid ombordstigning.
 • Så snart de nya kortläsarna installeras ombord, ska du istället "blippa" ditt kort (gäller även innan 1 oktober).

Giltighet

Elevkortet är som tidigare giltigt alla dagar i hela Eskilstuna kommun. Kortet får användas för max fyra resor per dag, därefter måste du betala för resan på egen hand. Elevkortet gäller inte på nattbussar och heller inte på sommarlovet.

Smart kort - Hur då?

Elevkortet kommer att laddas på samma kort som du kan använda för dina övriga resor. Det innebär att du bara behöver ett kort för alla dina resor. Under hösten kommer vi att öppna "Mina sidor" på webben. Där kan du ladda kortet med nya produkter och även spärra det, ifall du skulle tappa bort det.

 • Registrera ditt kort på "Mina sidor" för smart hantering och översikt
 • Ladda ditt kort med reskassa att använda om du reser mer än 4 resor på en dag
 • Ladda på ett sommarlovskort
 • Ladda resor i SL:s automater om du besöker Stockholm
 • Du som reser mycket på fritiden kan även ladda på en 30 dagars lågtrafikbiljett*

Eftersom ditt elevkort är laddat på samma kort som dina övriga resor kan du fortsätta att använda kortet även när du har slutat skolan. Du väljer själv vilka produkter du laddar det med.

Borttappat kort 

Om kortet går sönder eller om du tappar bort det ska du vända dig till din vanliga kontaktperson för elevkortet. En avgift på 100 kr tas ut för att utfärda ett nytt elevkort.

Observera att om du laddat på ytterligare produkter på kortet behöver du även vända dig till Sörmlandstrafiken. Detta gör du enklast genom att registrera ditt kort på Mina sidor (när vi lanserat dem) på www.sormlandstrafiken.se.

* Lågtrafikbiljetten är giltig måndag – fredag kl 9– 14, kl 18 – 24. Samt lördag och söndag. Den är giltig i 30 dagar från inköpsdatum och kostar 180 kr per zon som den är giltig i.